Subscribe to our newsletter: click here

Actualised Wednesday, January 6, 2016

PIERRE BOULEZ
1925 – 2016
un peu profond ruisseau calomnié la mort
“een weinig diepe stroom gehoond de dood”)
(Pli selon Pli, Tombeau]

Deze laatste dichtregel uit het vijfde deel, Tombeau, van Boulez’ meesterwerk Pli selon pli op tekst van Stéphane Mallarmé, dient niet gezongen maar gefluisterd te worden.
In de nacht van 5 januari van zijn negentigste levensjaar is de Meester der Componisten Pierre Boulez overleden in zijn woonplaats Baden-Baden.

De Stichting Pierre Boulez heeft vanaf 2000 in Nederland zijn compositorische en tekstuele werk mede verbreid en geïnterpreteerd. De stichting sluit zich ten volle aan bij de woorden die vanmorgen uit de omgeving van Pierre Boulez zijn verzonden: ‘Zijn aanwezigheid zal levendig en intens blijven voor iedereen die hem kende en die zijn creatieve energie, artistieke smaak en gulheid waardeerde’.

Uit het hart van de Stichting Pierre Boulez klinkt de innige wens dat hij na zijn moeilijke laatste jaren nu mag vertoeven in een lichte wereld om met Webern, Klee en Debussy ultieme geheimen te delen. Dat de extreme luciditeit van zijn klanken en constructies velen nog lang moge beroeren. Met hem is de laatste der grote twintigste-eeuwse componisten heengegaan. Of, zoals Radio France Musique de dood van Boulez meldt: La Disparition d’un Géant:  er is een reus verdwenen.

de zwarte rots vertoornd omdat de noordenwind hem rolt
zal niet tot stilstand komen”
Pli selon Pli, Tombeau

Etty Mulder, voorzitter Stichting Pierre Boulez
Hilbrand Adema, projectcoördinator

The Parisian exposition
Paul Griffiths in Times Literary Supplement: Structures, sketches, silences (PDF)

boulez

Wednesday, March 25, Museum Het Valkhof Nijmegen (NL)
Boulez and the Cinema
Presentations of cinematographical Works in which Pierre Boulez and his compositions play an important role.
Presentation of the new book by Etty Mulder, The Fertile Land. Pierre Boulez and Paul Klee

Sunday, March 29, 2015, Koninklijk Conservatorium Den Haag (NL)
Colloquium The Age of Boulez

Here you will find the contributions of the Colloquium The Age of Boulez. We keep you informed about new contributions.

Opening lecture Etty Mulder
The Parisian Catalogue: A tonneau de fête for Pierre Boulez
Read here the information on the Boulez Exhibition in Paris (Philharmonie de Paris,
March 17 – June 28, 2015)

Dialogue Werner Klüppelholz – Thea Derks
Kagel, Boulez und mehr (MP3)

Lecture Maarten Brandt
The Fertile Land – programming from Flothuis to Boulez (pdf)
The links to the programs discussed in the lecture by Maarten Brandt:will be found
in the pdf

Lecture Elmer Schönberger
Maakbare Muziek (pdf is following soon)

ETTY MULDER – THE FERTILE LAND / HET VRUCHTBARE LAND
Etty Mulder’s long awaited book publication The Fertile Land (Dutch: Het Vruchtbare Land) has been presented in Nijmegen (Museum Het Valkhof, March 25)
Read here all about the book and order it!

Read here the TROUW (Thursday 26) article on Pierre Boulez by Peter van der Lint: ‘Each note he writes hits the mark’
Musicologist Etty Mulder and some important musicians reflect on the meaning and importance of Pierre Boulez
Download here the article (pdf)